SBiH: Brčko distrikt dijeli RS na dva dijela, karta koju je objavio ministar sigurnosti BiH nije vjerodostojna 

od Press Služba SBiH
SBiH: Brčko distrikt dijeli RS na dva dijela, karta koju je objavio ministar sigurnosti BiH nije vjerodostojna 

Iz Stranke za Bosnu i Hercegovinu reagovali su na jučerašnje navode ministra sigurnosti u Vijeću Ministara Bosne i Hercegovine i predsjednika DNS-a Nenada Nešića nakon što je objavio kartu entiteta RS na kojoj je “pripojio” i Brčko distrikt.

Iz SBiH su podsjetili da u Prostornom planu Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, koji je usvojen u Skupštini Brčko distrikta BiH 2006. godine, na strani šest (3. prostorni kontekst), stoji da ova administrativna jedinica dijeli Republiku Srpsku na dva dijela i graniči sa dva od deset kantona Federacije Bosne i Hercegovine!

To se jasno vidi na karti Evrope, Bosne i Hercegovine i Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

Naglasili su da je prostorni plan Brčko distrikta BiH usvojen podrškom poslanika iz reda sva tri konstitutivna naroda.

“ Ova karta BiH je potvrđena Arbitražnom odlukom za Brčko 5.3. 1999. godine, Ustavom BiH i Statutom Brčko distrikta BiH kao neprikosnovena pravna, politička i historijska činjenica. Karta koju je objavio gospodin Nenad Nešić ministar sigurnosti u Vijeću Ministara BiH nije vjerodostojna”, navesli su iz Stranke za BiH.

“ Po uspostavljanju Brčko distrikta BiH njegova cjelokupna teritorija ( tj. teritorija predratne opštine Brčko) je zajednička svojina (tzv. condominium) koja istovremeno pripada i jednom i drugom entitetu: „ teritorija Republike Srpske će obuhvatiti cijelu opštinu što važi i za teritoriju Federacije BiH“.

U članu 1. Statuta Brčko distrikta BiH stoji : Brčko distrikt Bosne i Hercegovine je jedinstvena administrativna jedinica lokalne samouprave koja je pod suverenitetom Bosne i Hercegovine”, istakli su iz Stranke za BiH.

Press SBiH

Povezani članci

Stranka za BiH

Budite slobodi da nas kontaktirate.

Posljednje vijesti

@2022 – Sva prava pridržana. Stranka za Bosnu i Hercegovinu.