Almir Bečarević uputio zahtjev za smanjenje cijene gasa za 30 posto: Postoji prostor za korekciju

od Press Služba SBiH
Almir Bečarević uputio zahtjev za smanjenje cijene gasa za 30 posto: Postoji prostor za korekciju

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Almir Bečarević uputio je federalnom ministru energetike, rudarstva i industrije Nerminu Džindiću i ministru trgovine Zlatanu Vujanoviću zahtjev u kojem traži smanjenje cijene gasa za najmanje 30%, smatrajući da je to realna cijena gasa i da će se na taj način smanjiti preveliki troškovi koje imaju korisnici gasa u Kantonu Sarajevo.

“Dobavljač gasa za Bosnu i Hercegovinu preduzeće Eneregoinvest d.d. Sarajevo prema bilansu uspjeha ostvaruje mnogo veću razliku između prodajne i nabavne cijene u odnosu na ustaljenu praksu kroz decenije prije. S pravom smatramo, imajući u vidu cijene gasa na globalnom tržištu, da postoji prostor za znatnu korekciju cijene ovog energenta u korist njegovih korisnika u Kantonu Sarajevo”, naveo je u svom zahtjevu ministar Bečarević.

U prilog ovoj ocjeni, kako je istakao ministar, govori i bilans uspjeha Energoinvesta za 2022. godinu koji je objavljen na Sarajevskoj berzi SASE.

Podsjetio je i da zbog trenutnih ekstremno visokih cijena gasa dolazi do značajnog pada potrošnje gasa u Sarajevu.

“Zabrinjavajući je podatak da trenutno, u Sarajevu postoji preko 10.000 priključaka na kojima je registrovana potrošnja gasa na razini nule, a dodatnih 10.000 priključaka gdje se registruje vrlo mala potrošnja gasa”, ističe ministar Bečarević.

Naglasio je i da Vlada Federacije BiH može na prijedlog nadležnog ministarstva na samoj sjednici odrediti cijenu gasa, nezavisno od prijedloga dobavljača, te je poziva da zbog enormnih troškova gasa koji imaju njegovi korisnici, djeluje u tom pravcu.

Podsjetimo, Almir Bečarević ranije je govorio za portal Radiosarajevo.ba vezano za smanjenje cijena gasa u drugom kvartalu 2023. godine, kada je kazao da bi smanjenje od 20 do 30 posto moglo biti očekivano.

Pojeftinjenje podrazumijeva da bi cijena po metru kubnom iznosila jednu kovertibilnu marku, umjesto dosadašnje 1,37 KM po metru kubnom. Iako je ova cijena veća od prethodne prije enormnog poskupljenja, radilo bi se o velikoj uštedi za građane.

Radiosarajevo.ba

Povezani članci

Stranka za BiH

Budite slobodi da nas kontaktirate.

Posljednje vijesti

@2022 – Sva prava pridržana. Stranka za Bosnu i Hercegovinu.