NES i SBiH: Jednokratna intervencija Schmidta bi dodatno pogoršala proces izbora Vlade FBiH

od root
NES i SBiH: Jednokratna intervencija Schmidta bi dodatno pogoršala proces izbora Vlade FBiH

Izborom Lidije Bradare za predsjednicu Federacije BiH, te Refika Lende i Igora Stojanovića za potpredsjednike, za koje su glasali i zastupnici NES-a i SBiH, potvrđena je stabilna parlamentarna većina u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, te u formalnom smislu ispunjeni svi uslovi kako bi oni, u skladu s ustavnim odredbama, izvršili imenovanje premijera i Vlade FBiH”.

Kada je u pitanju najavljena intervencija Schmidta kako bi se samo privremeno i jednokratno riješio izbor Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, smatramo da bi to dodatno destabiliziralo i kompromitiralo taj proces.

Podržavamo trajna i sistemska ustavna rješenja za Federaciju BiH, kojima se jača demokratski sistem, politički pluralizam i uspostava parlamentarnih većina bez blokada, uvjetovanja i pritisaka bilo koje vrste.

Krajnje je vrijeme da se trajno promijeni postojeći diskriminirajući sistem, u kojem se takozvano legitimno predstavljanje koristi isključivo kao alat za blokade i političke obračune, te da kao u svim predstavničkim demokratijama vlast uspostavlja i vrši demokratski izabrana većina.

Povezani članci

Stranka za BiH

Budite slobodi da nas kontaktirate.

Posljednje vijesti

@2022 – Sva prava pridržana. Stranka za Bosnu i Hercegovinu.