Dr. Safet Omerović: Zdravstvo ove godine troši tri milijarde maraka na nivou Federacije BiH, a pacijenti najmanje fajde imaju od tog novca

od root

Predizborni skup Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) održan je sinoć u Konjicu. Pod sloganom “Zajedno ZA jedno” pred okupljenjim građanima, članovima i simpatizerima Stranke za BiH predstavili su se kandidati za predstojeće izbore, za tri nivoa vlasti, Predstavnički dom Parlamenta FBiH i Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, te za Skupštinu Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Prisutnima su se obratili Himzo Muhibić i Adis Bubalo kandidati na listi za Skupštinu HNK, Emina Bageta i dr. Safet Omerović koji su kandidati za Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH i Samir Kreso nosilac liste za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, ali i Aldin Džino iz Platforme za progres sa kojom Stranka za Bosnu i Hercegovinu koalira u HNK.

Okupljene građane, simpatizere i članove Stranke za Bosnu i Hercegovinu pozdravio je i predsjednik Stranke za BiH Semir Efendić. Skupu se obratio i prof. dr. Zlatko Hadžidedić, nosilac liste za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

O stanju u bh. zdravstvu govorio je dr. Safet Omerović kazavši da nije novac taj koji bolesnima u Bosni i Hercegovini onemogućava adekvatnu zdravstvenu zaštitu.

“Novac kojim zdravstvo raspolaže u ovoj godini je tri milijarde maraka! Novca ima samo nije raspoređen. Zapravo, raspoređen je ali pacijent najmanju fajdu ima od toga. Ne možemo zaboraviti čovjeka, a pogotovo ne bolesnog, a da sve ne učinimo da on dobije zadravstvenu uslugu onakvu kakva treba, kakva je uobičajena u civiliziranom društvu. Dakle, nije novac kočnica u pružanju adekvatne zdravstvene zaštite, nego njegova loša raspodjela”,  kazao je Omerović.

Poručio je da je u bh. zdravstvu potrebna jedna reorganizacija, modernizacija i informatizacija, ali prije svega, potrebna je posvećenost radu.

“Znam da Opština Konjic ima velike probleme, kao i za ove štrajkove koji su bili. Mi možemo kriviti nekada ovoga ili onoga. Međutim, kao društveno politička organizacija, kao Opština Konjic imamo obavezu da pomognemo, makar primarni nivo zdravstvene zaštite, a bolnički je definiran na nivou kantona. Zbog toga hoćemo da imamo svoje predstavnike i u općini, kantonu, Federaciji. Teren je dužan provoditi sve zakone, propise, sve normative ukoliko ih donese odnosno ozakoni Parlament, iako Federacija ima podjeljene nadležnosti za zdravstvo, na kantone i Federaciju. Pa i ovaj osnovni paket prava o zdravstvenoj zaštiti ne zaobilazi ni jednu osobu po trenutno važećem zakonu, međutim pacijenti ne poznaju dovoljno zakone. Zakonom o zdravstvenom osiguranju potpuno su pokriveni i stimulirana potpomognuta medicinska oplodnja, kompletna zdravstvena zaštita kad su hitna stanja i hronične bolesti u pitanju kao i dječije bolesti u cjelosti. Njega treba mijenjati i dograđivati, ali pacijent ne može trpiti” poručio je Omerović.

Slično je, dodaje, i u sferi socijalne zaštite.

“Ne vidim razloga da socijalna zaštita ne bude bolja kad su trudnice u pitanju, dječiji doplatci, ali i starija životna populacija koja ima u svim zemljama minimalnu penziju, na žalost mi je nemamo, a dnevno gubimo samo na graničnim prelazima milione i  milione neubranog novca. Nadam se da ćemo imati šansu da popravimo ovo stanje, a da bi to imali trebaju nam glasovi ljudi i treba da budemo svi zajedno ZA jedno, a to je država Bosna i Hercegovina, mi u njoj ali kao slobodni građani, nosici suvereniteta” poručio je Omerović.

Povezani članci

Stranka za BiH

Budite slobodi da nas kontaktirate.

Posljednje vijesti

@2022 – Sva prava pridržana. Stranka za Bosnu i Hercegovinu.