Efendić za FTV o tužbi: Hrvatska je prevršila svaku mjeru, time treba da se bavi Evropski sud kao i Visokim predstavnikom čiji rad finansira EU u BiH

od Press Služba SBiH
Efendić za FTV o tužbi: Hrvatska je prevršila svaku mjeru, time treba da se bavi Evropski sud kao i Visokim predstavnikom čiji rad finansira EU u BiH

Na sjednici Glavnog odbora Stranka za Bosnu i Hercegovinu usvojila je tekst tužbe koju će, u ime građana BiH podnijeti protiv Evropske unije, Republike Hrvatske, i Ureda Visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christiana Schmidta).

Tužda će biti upućena Evropskom sudu pravde već u pondjeljak i sačinjena je na 35 stranica, potvrdio je za Federalnu televiziju (FTV) predsjednik Stranke za BiH Semir Efendić, podsjetivši kako je “Republika Hrvatska insistirala da Visoki predstavnik upotrijebi svoje ovlasti da nametne Izborni zakon u Bosni i Hercegovini”.

“Djelovanje Hrvatske u tom smislu prevršilo je svaku mjeru, pa čak i kroz NATO pokušavaju osporiti ulazak Finske i Švedske u NATO uslovljavajući to izmjenama Izbornog zakona u BiH. S druge strane Visoki predstavnik ima djelo u najavi. On je najavio da će donijeti te izmjene Izbornog zakona. Moram reči i da Evropska unija sa 47 posto finasira ured Visokog predstavnika u BiH, dakle sve su to razlozi zbog kojih smatramo da Evropski sud pravde može i treba da se bavi pitanjima na koji način djeluje i članica EU Hrvatska, ali i Visoki predstavnik čiji rad finansira EU u Bosni i Hercegovini – izjavio je Efendić za FTV.

Izvor: Index.ba

Povezani članci

Stranka za BiH

Budite slobodi da nas kontaktirate.

Posljednje vijesti

@2022 – Sva prava pridržana. Stranka za Bosnu i Hercegovinu.