SBiH: Čavara mora biti smijenjen – odlukom Schmidta ili institucija FBiH!

od root
SBiH: Čavara mora biti smijenjen – odlukom Schmidta ili institucija FBiH!

Od prvog očitovanja o pismu Christiana Schmidta vezanog za blokadu imenovanja sudija Ustavnog suda FBiH, bilo je očito da Marinko Čavara, još uvijek predsjednik FBiH, “za nos vuče” visokog predstavnika u BiH. Čavara je prvo dao do znanja da neće ništa poduzeti ironično poručujući Schmidtu da “oni koji dolaze izvana puno puta ne razumiju šta se dešava
u FBiH“, da bi dan kasnije najavio da će imenovati četiri sudije, navodi se u saopćenju Stranke za BiH.

Onda je samoinicijativno pozvao kandidate na razgovor kršeći opet i Ustav i sve ostale procedure, a upravo je zbog kršenja Ustava i odbijanja da, još od 2019. godine, nominira sudije s lista kandidata VSTV-a, u ovoj godini stavljen na američku crnu listu?!

No, tu se stvar ne završava, od četiri kandidata, tri su već najavila da neće učestvovati u neustavnim i nezakonitim radnjama i procedurama niti će se odazvati na intervju s Čavarom.
Ako je i od Čavare, previše je. Loptica je sada jasno na visokom predstavniku i onda doslovno ima samo jednu opciju, a to je da sankcionira aktuelnog predsjednika FBiH zbog eklatantnog i upornog kršenja Ustava FBiH. U suprotnom, Schmidtove namjere, ukoliko i ovu farsu proguta, tek će postati bjelodane i jasne.

S druge strane zvanične institucije FBiH imaju mehanizme za Čavarinu smjenu. Naime, procedura za smjenu predsjednika FBiH je sasvim jasna. Čavara je odavno prekršio zakletvu, a prema Ustavu FBiH „predsjednik ili jedan od potpredsjednika Federacije, ukoliko je prekršio zakletvu ili je iz drugih razloga nedostojan vršenja te funkcije, može biti smijenjen odlukom Ustavnog suda koji postupa prema zahtjevu dvotrećinske većine glasova svakog doma Parlamenta Federacije“

SBiH Press

Povezani članci

Stranka za BiH

Budite slobodi da nas kontaktirate.

Posljednje vijesti

@2022 – Sva prava pridržana. Stranka za Bosnu i Hercegovinu.