Peštek : Situacija sa košarkaškom reprezentacijom je najbolji pokazatelj koliko su javni pozivi “finansijski karcinom” za funkcionisanje sporta

od Press Služba SBiH
Peštek : Situacija sa košarkaškom reprezentacijom je najbolji pokazatelj koliko su javni pozivi “finansijski karcinom” za funkcionisanje sporta

Nepuni mjesec pred nastup na Eurobasketu košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine se suočila sa problemima.

U zadnji tren novac je obezbijeđen za pripremni turnir u Estoniji na koji naša reprezentacija putuje već u petak ,12. avgusta. Planirani nastupi košarkaških reprezentacija BiH na evropskoj i svjetskoj sceni bio je upitan zbog nedostatka sredstava.

Krajnje neizvijesnom početaku priprema, kao i odlasku na  Eurobasket, koji traje od 1. do 18. setembra, a čiji domaćini su Češka Republika, Gruzija, Italija i Njemačka, kumovao je nemaran odnos vlasti. Vijeće ministara BiH je obećani novac reprezentaciji trebalo uplatiti početkom avgusta. Mada je Košarkaški savez BiH ranije osigurao sredstava za pripreme bh. timova zahvaljujući Ministarstvu kulture i sporta Kantona Sarajevo, općinama Novi Grad Sarajevo i Travnik, učešće na velikim takmičenjima bila su pod  upitnikom. Da nije bilo ove, ali i pomoći Košarkaškog saveza Estonije, koja je domaćin turnira, muška seniorska reprezentacija BiH za dva dana ne bi mogla ići u ovu baltičku zemlju.

Vijeće ministara BiH se ponaša kao da se ne radi o reprezentaciji države koju ova institucija vodi, jer kako drugačije objasniti  činjenicu da novca iz državne kase nema za košarkaše koji su nebrojeno puta pobjedama i medaljama obradovali naš narod i koji bi to uradili u predstojećim mečevima na kontinentalnim i svjetskim takmičenjima. To što pomoć nije stigla na vrijeme nova je sramota državnih organa I da nije bilo pomoći  Estonije država bi svjesno kumovala gašenju sna reprezentacije o sudjelovanju na ovom velikom takmičenju.

“Košarkaški savez BiH je do zadnjeg momenta pokušavao iznaći sredstva, a pomoć su pružili pojedinci koji su imali sluha za našu mladež koja zemlju predstavlja u najboljem svjetlu na međunarodnoj pozornici. Nastala situacija je  najbolji pokazatelj koliko su javni pozivi za sportske saveze “finansijski karcinom” funkcionisanja bh. reprezentativnog sporta.

Državne saveze treba uvrstiti u budžet finasiranja na način godišnjeg plana rada Saveza i stvarnih godišnjih potreba svih uzrasta i selekcija za domaće i međunarodne nastupe” – stava je Enes Peštek, predsjesnik Bokserskog saveza BiH.

Povezani članci

Stranka za BiH

Budite slobodi da nas kontaktirate.

Posljednje vijesti

@2022 – Sva prava pridržana. Stranka za Bosnu i Hercegovinu.