Čavalić: Vijeće ministara mora raditi u korist privrednika

od Press Služba SBiH
Čavalić: Vijeće ministara mora raditi u korist privrednika

Ekonomski analitičar Admir Čavalić (SBiH) komentarisao je stupanje na snagu novog Zakona o carinskoj politici Bosne i Hercegovine.

“Novi Zakon o carinskoj politici u Bosni i Hercegovini umjesto da stvari čini jednostavnijim, čini ih komplikovanijim. Posebno za izvoznike i posebno za velike kompanije i izvozno orjentirane regije BiH, poput Tuzlanskog kantona”, rekao Čavalić.

Istakao je da nije dobro da imamo ovakve prakse i dodao da nije dobro što ne idemo u pravcu ukidanju izvoznih, ali i uvoznih vanjskotrgovinskih barijera što je moderna praksa u regionu, EU i u svijetu.

“Od globalizacije se nije odustalo, od vanjskotrgovinskih aktivnosti i njihovog značaja se nije odustalo. Štaviše, naglašava se značaj vanjskotrgovinskih aktivnosti u kontekstu aktuelne krize, inflacije, energetske krize, sve do ranije pandemije Covid-19”, rekao je Čavalić.

Naglasio je da je hitno potrebna  inicijativa za izmjenu ovog Zakona, načina njegove implementacije i da se mora maksimalno ići u susret izvoznicima jer nam baš sad treba brzi oporavak našeg izvoza kako bi se kompenzirao pad životnog standarda i ubrzao ekonomski rast Bosne i Hercegovine.

“Nije dobro da državni nivo, kada radi i funkcioniše, blokira one dobre ekonomske prakse u našoj zemlji. Država mora raditi u korist privrednika”, istakao je ekonomski analitičar Admir Čavalić.

Povezani članci

Stranka za BiH

Budite slobodi da nas kontaktirate.

Posljednje vijesti

@2022 – Sva prava pridržana. Stranka za Bosnu i Hercegovinu.