Stranka za BiH predlaže Vladi KS da umjesto nabavke izvrši proces digitalizacije udžbenika

od root
Stranka za BiH predlaže Vladi KS da umjesto nabavke izvrši proces digitalizacije udžbenika

Kantonalno vijeće Stranke za Bosnu i Hercegovinu Sarajevo poziva Ministarstvo obrazovanja KS i Vladu Kantona Sarajevo da umjesto nabavke udžbenika za učenike 5.-8. razreda, koja će koštati više od 4 miliona KM izvrši proces digitalizacije udžbenika za sve učenike osnovnih i srednjih škola.

Na ovaj način udžbenici bi bili dostupni učenicima svih razreda uz mnogo manje troškove te brojne druge prednosti koje digitalizacija podrazumijeva. Autorima udžbenika Ministarstvo treba isplatiti autorska prava, a svi udžbenici trebaju biti dostupni za učenike i nastavnike, koji bi ih mogli koristiti, printati i umnožavati  kompletne ili u dijelovima, u zavisnosti od potreba nastavnog procesa. Odranije poznati problem “teških torbi” koji izaziva zdravstveni problem kod učenika mlađih razreda time bi bio riješen, dok kod učenika starijih razreda korištenje udžbenika na časovima svakako nije obaveza.

Umjesto izdvajanja miliona KM za udžbenike, sve škole mogle bi nabaviti dodatnu digitalnu opremu koja bi se mogla koristiti kroz više generacija i koja bi bila na raspolaganju učenicima slabijeg materijalnog stanja.

Nadalje, u slučaju implementacije ovog sistema, logičan slijed bi bio i formiranje zajedničke platforme za sve osnovne i srednje škole sa jednoobraznom bazom podataka, posebno udžbenika i druge literature, koja bi se vrlo jednostavno mogla preuzimati, dok bi se sredstva od 4 miliona KM mogla iskoristiti za sukcesivnu nabavku tableta za sve učenike u narednim godinama.

Ujedno naglašavamo da je riječ o dobro poznatoj praksi i u drugim evropskim državama, posebno skandinavskim zemljama, koje prednjače upravo po pitanju rješavanja školskog sistema.

Povezani članci

Stranka za BiH

Budite slobodi da nas kontaktirate.

Posljednje vijesti

@2022 – Sva prava pridržana. Stranka za Bosnu i Hercegovinu.