Čeljo: SBiH daje punu podršku izmjenama i dopunama Zakona o liječenju neplodnosti

od root
Čeljo: SBiH daje punu podršku izmjenama i dopunama Zakona o liječenju neplodnosti

Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom slijedeće sedmice, 26.maja, naći će se na dnevnom redu Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, potvrdio je Senad Čeljo delegat Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) .

Usvajanje ovog zakona, kako navodi Čeljo, donosi povoljnije uslove za bračne parove koji se žele ostvariti kao roditelji, a koji se bore sa sterilitetom zbog čega su godinama bili izloženi velikim troškovima jer su bili podvrgnuti raznim skupocijenim metodama liječenja neplodnosti.

Pravo na liječenje biokemijski potpomognutom oplodnjom, prema novim zakonskim rješenjima, imaće svaka žena do navršene 42 godine života, koja je u braku ili vanbračnoj zajednici i to tri pokušaja intrauterine inseminacije i pet pokušaja izvantjelesne oplodnje. Sve navedeno finansiraće se iz dudžeta Federacije BiH, a putem transfera koji će se doznačiti Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH – pojasnio je Čeljo, navodeći da Stranka za Bosnu i Hercegovinu daje punu podršku izmjenama i dopunama ovog zakona.

Rješenje ovog pitanja od velike je važnosti s obzirom da se kao društvo suočavamo sa velikim demografskim problemima, ali i sve većim odlascima stanovništva iz BiH.

Press SBiH

Povezani članci

Stranka za BiH

Budite slobodi da nas kontaktirate.

Posljednje vijesti

@2022 – Sva prava pridržana. Stranka za Bosnu i Hercegovinu.