SBiH: Obustaviti likvidaciju Fabrike duhana Sarajevo dok Tužilaštvo ne okonča istragu

od root
SBiH: Obustaviti likvidaciju Fabrike duhana Sarajevo dok Tužilaštvo ne okonča istragu

Stranka za Bosnu i Hercegovini (SBiH) traži da se odloži likvidacija Fabrike duhana Sarajevo najavljena za 31. mart, dok se ne okonča istraga Tužilaštva Kantona Sarajevo.

“Kao što je poznato, Vlada FBiH ne čelu s Fadilom Novalićem prodala je 15. septembra 2016. godine pod sumnjivim okolnostima 40 posto državnog kapitala FDS-a fantomskoj firmi iz Beča, tada sa dva uposlena., koja je kasnije uspostavila saradnju s BAT-om. Kasnije je došlo i do odvajanja duhanskog od neduhanskog dijela kompanije, pa i do preseljenja proizvodnje čuvenih brendova FDS-a u inostranstvo”

Budući da je iz Tužilaštva KS potvrđeno da upravo vode istragu u vezi sa prodajom dionica FDS-a, od izuzetne važnosti je da se ona okonča prije bilo kakvih koraka ka gašenju preduzeća koje postoji 140 godina.

Kako je i najavljeno, skoro 150 radnika ostalo bi bez posla, što bi definitivno značilo propast i stavljanje ključeva u bravu.

“I ranije smo upozoravali da Novalićeva Vlada snosi direktnu odgovornost za uništenje Fabrike duhana Sarajevo, posebno jer ju je prodala za mizernu cijenu, i to direktnoj konkurenciji ove fabrike, koja je na taj način jeftino ugasila fabriku koja postoji preko 140 godina. Tako danas umjesto uspješne domaće fabrike imamo ogromno crno tržište duhana čiji kvalitet niko ne kontroliše”

Spornom prodajom, po Novalićevoj cijeni, Vlada i mali dioničari koji su imali dionica skoro kao Vlada oštećeni su za višemilionske iznose.

“Nadalje, Tužilaštvo KS ima materijala i da se pozabavi i počinjenim krivičnim djelom nezakonitog poslovanja u FDS a u vezi sa ulaganjem u Hotel Aura i kupovinom lanca trafika Tobaco press. Treba naglasiti da je Općinski sud Sarajevo već oglasio krivim direktora Fabrike duhana Sarajevo Edina Mulahasanovića i Hasana Nurkića, direktora firme ‘Agrokontrola’ iz Orašja zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlasti”.

Na kraju su istakli da je dužnost pravosuđa i raznoraznih ureda za borbu protiv korupcije da u periodu koji slijedi licu pravde privede odgovorne za brutalnu pljačku FDS-a. Imena se već znaju i adrese.

SBiH PRESS

Povezani članci

Stranka za BiH

Budite slobodi da nas kontaktirate.

Posljednje vijesti

@2022 – Sva prava pridržana. Stranka za Bosnu i Hercegovinu.