Saopćenje: Unaprijediti izborni proces kako bi mu se vratio integritet

od root
Saopćenje: Unaprijediti izborni proces kako bi mu se vratio integritet

Stranka za Bosnu i Hercegovinu nakon propalih pregovora o izmjenama Izbornog zakona BiH traži od Centralne izborne komisije BiH da u okviru svojih zakonskih ovlaštenja napravi potrebna tehnička i proceduralna unaprjeđenja izbornog procesa za koja nije potrebna odluka Parlamenta BiH. Od Vijeća ministara BiH zahtjevamo da usvoji potrebne odluke kojima će obezbijediti sredstva za održavanje izbora i implementacije izmjena koje usvoji CIK BiH.

Unapređenjem izbornog procesa treba omogućiti skeniranje listića i brojanje glasova na licu mjesta te automatsko slanje u Općinsku izbornu komisiju i Centralnu izbornu komisiju BiH zajedno sa potpisanim zapisnicima. Kako bi se dodatno uvjerili u pravi identitet glasača moguće je pribjeći i korištenju AFIS uređaja kojim bi glasač skenirao otisak prsta i potvrdio svoj identitet. Postavljanjem nadzornih kamera na biračka mjesta stvorilo bi se dodatno osiguranje ispravnosti izbornog procesa. Tehničko unapređenje podrazumijevalo bi i centralizaciju brojanja i obrade glasova, čime bi se eliminisao svaki oblik prevare.

Također, tehnologija videoidentifikacije je posebno važna za registraciju glasača iz dijaspore i samo se treba naručiti i instalirati. Implementacijom nabrojanih tehničkih unapređenja vratio bi se integritet izbornom procesu, što bi ujedno vratilo i povjerenje građana u rezultate o kojima bi konačno odlučivali glasači.

SBiH PRESS

Povezani članci

Stranka za BiH

Budite slobodi da nas kontaktirate.

Posljednje vijesti

@2022 – Sva prava pridržana. Stranka za Bosnu i Hercegovinu.