Novi pokušaj oduzimanja državne imovine i upisivanja u vlasništvo RS-a

od root
Novi pokušaj oduzimanja državne imovine i upisivanja u vlasništvo RS-a

Izlaganje predlagača Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti na posljednjoj sjednici Vijeća Naroda je novi pokušaj oduzimanja državne imovine i njenog upisivanja u vlasništvo bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska. Predlagač je izričito naveo da nepokretna imovina koja je predmet ovog zakona obuhvata, ne samo zgrade i zemljište na kojem se te zgrade nalaze, već i šume, rijeke, priobalna područja, poljoprivredno zemljište itd.


U potpunosti su zanemarene odluke Ustavnog suda BiH koje su nedvojbeno potrdile da su šume i poljoprivredno zemljište kao i druga imovina isključivo vlasništvo Bosne i Hercegovine i da jedino država može odrediti da li i pod kojim uslovima entiteti, ili drugi nivoi vlasti mogu biti vlasnici državne imovine. Klub Bošnjaka je pokrenuo pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa, a obratićemo se i Zahtjevom za ocjenu ustavnosti Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine u cilju zaštite državne imovine.

Očekujemo od svih domaćih i međunarodnih institucija, a posebno od Visokog predstavnika u BiH, da zaustave očiglednu pljačku državne imovine koja je najviši stepen korupcije u BiH. Vlastodršci u Banja Luci, kao lideri anti-evropske i anti-nato politike na Balkanu pljačkom resursa Bosne i Hercegovine prikrivaju duboke koruptivne aktivnosti koje su građane Bosne i Hercegovine, a posebno manjeg bh. entiteta, dovele na rub siromaštva.

Faruk Đozić (SBiH) potpredsjedavajući Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske


Banja Luka, 12.03.2022. godine

Povezani članci

Stranka za BiH

Budite slobodi da nas kontaktirate.

Posljednje vijesti

@2022 – Sva prava pridržana. Stranka za Bosnu i Hercegovinu.