Begija Smajić: Uspostavljanje entitetskog VSTV-a je direktan atak na državu Bosnu i Hercegovinu

od root
Begija Smajić: Uspostavljanje entitetskog VSTV-a je direktan atak na državu Bosnu i Hercegovinu

Begija Smajić, poslanica Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) u Narodnoj Skupštini entiteta RS (NSRS) smatra da uspostavljanje entitetskog Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) nije ništa drugo do pokušaj uspostavljanja kontrole nad pravosudnim sistemom na području manjeg bosanskohercegovačkog entiteta RS i direktan atak na državu Bosnu i Hercegovinu.

Pozvala je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, nadležne domaće i međunarodne institucije da reaguju pravovremeno.

– Pravne formulacije da će zakon stupiti na snagu godinu dana od dana objavljivanja predstavlja samo pokušaj da se o ovom zakonu ne očituje Ustavni sud Bosne i Hercegovine. Međutim, ovo ne sprečava Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da konačno počne raditi svoj posao i procesuira one koji urušavaju ustavni poredak države Bosne i Hercegovine. Ukoliko izostane reakcija nadležnih institucija kriza vlasti koja nas sve pogađa, nažalost, će se samo produbiti i odužiti. Zakon o entitetskoj agenciji o lijekovima će stupiti na snagu krajem ove godine, ukoliko se usvoji Zakon o entitetskom VSTV-u će stupiti slijedeće godine, tako da ukoliko ne bude odlučne reakcije kako domaćih institutcija ali i međunarodne zajednice ova kriza će potrajati – istakla je Smajić. 

Kada je riječ o Zakonu o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, koji vlasti entiteta RS namjeravaju usvojiti po hitnoj proceduri, stava je da je takva aktivnost suprotna presudama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

– Ovo je samo još jedan u nizu pokušaja vlasti u entitetu RS da ovlada državnom imovinom. Ono što nisu mogli jednim Zakonom u 2011. godini sada pokušavaju kroz više Zakona. Ironično se pozivaju na tumačenje Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kao osnov za donošenje ovakvog zakona a pri tome u potpunosti ignorišu suštinu odluke ustavnog suda Bosne i Hercegovine a to je da je država nadležna da uredi pitanje državne imovine. Uporno se pozivaju na član 68. Ustava RS, a koji kako znamo iz Odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine ne daje nadležnost entitetu da raspravlja o državnoj imovini. Na primjer, ovim Zakonom nedavna odluka Ustavnog sud Bosne i Hercegovine da šume nisu vlasništvo entiteta RS u potpunosti se anulira, jer će prema ovom Zakonom šume postati vlasništvo entitetskih preduzeća – naglasila je Smajić, poslanica SBiH u NSRS.

Povezani članci

Stranka za BiH

Budite slobodi da nas kontaktirate.

Posljednje vijesti

@2022 – Sva prava pridržana. Stranka za Bosnu i Hercegovinu.