SBiH pita u kojem su se formatu sastali Plenković i Izetbegović: Zašto se ignoriše najviši organ izvršne vlasti u BiH?

od root
SBiH pita u kojem su se formatu sastali Plenković i Izetbegović: Zašto se ignoriše najviši organ izvršne vlasti u BiH?

Stranka za BiH još jednom upozorava sve relevantne domaće i međunarodne faktore na eskalaciju političke krize u Bosni i Hercegovini, posebno nakon izliva fašizma prilikom obilježavanja nelegalnog dana bosanskohercegovačkog entiteta RS.

Vojska Republike Srpske i Policija Republike Srpske su u presudama za genocid navedene kao izvršioci genocida. U godinama nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma mukotrpno se radilo na izgradnji državnih institucija i pomirenju kako bi se uspostavio normalan život, i Bosna i Hercegovina približila euroatlanskom članstvu. Jednonacionalni i vjerski poklici na nelegalnoj paradi policije tog entiteta u Banjaluci, pokazuju jasne namjere Dodikovog režima. Građani BiH su posebno zabrinuti zbog blagih reakcija od nekih zvaničnika Evropske unije. Prazne fraze neće zaustaviti nacionalističko divljanje i narušavanje mira, koji je ugrožen ne samo Bosni i Hercegovini, nego i u cijeloj Evropi.

Zanimljivo je kako retorika predsjednika HDZ-a Dragana Čovića ne mijenja kurs i brani Dodikovu politiku. Od “zaštitnika evropskih vrijednosti”, kako sebe predstavlja Čović, očekivalo bi se puno više da je iskreni zagovarač euroatlanskih integracija. Međutim, jasno je da su na djelu politike koje destabilizuju BiH.

Nakon izjava Čovića koji već tri godine drži Federaciju BiH u blokadi, desio se sastanak u Dubrovniku između predsjednika HDZ-a Hrvatske Andreja Plenkovića i predsjednika SDA Bakira Izetbegovića. 

Javnost je dobila šturo saopćenje, međutim Plenković je spomenuo potrebu da se deblokiraju institucije BiH, ali nije rekao misli li na Čovića koji to radi sinhronizovano sa Dodikom? Plenković nije i dalje adekvatno odgovorio građanima BiH zašto ignoriše najviši organ izvršne vlasti u Bosni i Hercegovini, i u kojem formatu se sastao sa Izetbegovićem? Taj odgovor nismo čuli ni od Izetbegovića, kao ni detalje razgovora. U pitanju je sudbina i budućnost Bosne i Hercegovine i njenih građana, javnost očekuje odgovore.

Povezani članci

Stranka za BiH

Budite slobodi da nas kontaktirate.

Posljednje vijesti

@2022 – Sva prava pridržana. Stranka za Bosnu i Hercegovinu.