Stranka za BiH podnosi krivičnu prijavu protiv Željke Cvijanović zbog narušavanja ustavnog poretka

od root
Stranka za BiH podnosi krivičnu prijavu protiv Željke Cvijanović zbog narušavanja ustavnog poretka

Zakon o zabrani negiranja genocida i dalje je na snazi na teritoriji cijele države i pravosudni organi dužni su ga primjenjivati.
Javnost u Bosni i Hercegovini je zabrinuta posebno šutnjom novog Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmitha koji ne brani Zakon koji je donijela institucija OHR-a, a time ni ustavni poredak Bosne i Hercegovine.
Bez obzira na šutnju OHR-a, pozivamo Tužilaštvo i Sud Bosne i Hercegovine da preduzimaju aktivnosti iz svoje nadležnosti, prije svega prema predsjednici manjeg bh. entiteta Željki Cvijanović koja potpisivanjem Ukaza, koji je pravno ništavan, krši krivični zakon Bosne i Hercegovine time što pokušava ometati njegovo provođenje na jednom dijelu teritorije Bosne i Hercegovine, čime se direktno ugrožava teritorijalni integritet države o kojem OHR i međunarodna zajednica stalno govore.
Stranka za Bosnu i Hercegovinu podnijet će krivičnu prijavu Sudu Bosne i Hercegivine protiv Željke Cvijanović zbog kršenja Zakona o zabrani negiranja genocida kao i zbog pokušaja rušenja ustavno pravnog poretka Bosne i Hercegovine i narušavanja teritorijalnog integriteta BiH.
Pored toga, od Visokog predstavnika očekujemo da na osnovu bonskih ovlaštenja odbrani autoritet OHR-a koji je utemeljen Dejtonskim sporazumom. Dodikovi postupci imaju jasne elemente državnog udara na institucije Bosne i Hercegovine, i to se mora hitno sankcionisati. Bolje je da ovakve aktivnosti zaustavi Visoki predstavnik nego građani Bosne i Hercegovine

Povezani članci

Stranka za BiH

Budite slobodi da nas kontaktirate.

Posljednje vijesti

@2022 – Sva prava pridržana. Stranka za Bosnu i Hercegovinu.