Obilježena 26. godišnjica genocida počinjenog u Žepi

od root
Obilježena 26.  godišnjica genocida počinjenog u Žepi

 

[smartslider3 slider=”17”]
Delegacija Stranke za Bosnu i Hercegovinu na čelu sa Semirom Efendićem, vršiocem dužnosti predsjednika Stranke posjetila je danas Žepu i prisustvovala obilježvanju 26. godišnjice pada ove zaštićene zone Ujedinjenih nacija (UN).
27. jula 1995. godine samo trinaest dana nakon što su ušli u zaštićenu zonu UN-a Srebrenica, pripadnici Vojske RS, predvođeni osuđenim ratnim zločincem Ratkom Mladićem, ušli su u “zaštićenu zonu“ UN-a Žepa.
Dva dana kasnije, zarobili su, a potom i ubili članove pregovaračkog tima, uključujući i Avdu Palića, komandanta odbrane Žepe.
Na današnji dan prije dvije godine na ovom mjestu sagrađeno je Centralno- šehidsko spomen obilježje sa imenima 495 žrtava, a 2020. godine otvorena je i Ratna spomen soba Žepske brigade Armije RBIH koja sadrži ratne fotografije sačuvane nakon pada Žepe, te maketu na kojoj su prikazane linije odbrane ovog mjesta,.
“Tokom tri godine opsade narod Žepe i okolnih mjesta herojski se suprotstavljao napadima agresora. Nikada nećemo zaboraviti naše saborce koji su u temelje slobodne Bosne i Hercegovine ugradili svoje živote i time dokazali kako su voljeli svoju državu više nego sebe”, poručili su Iz Stranke za BiH.
Obilježavanju su osim Efendića prisustvovali i Begija Smajić poslanica u Narodnoj skupštini RS-a i Faruk Đozić, delegat u Vijeću naroda ovog entiteta.

Povezani članci

Stranka za BiH

Budite slobodi da nas kontaktirate.

Posljednje vijesti

@2022 – Sva prava pridržana. Stranka za Bosnu i Hercegovinu.