Stranka za BiH o “tihim redukcijama vode” u Sarajevu: Ovo prelazi u problem krivične odgovornosti

od Press Služba SBiH
Stranka za BiH o “tihim redukcijama vode” u Sarajevu: Ovo prelazi u problem krivične odgovornosti

 

Kantonalno vijeće Stranke za Bosnu i Hercegovinu Sarajevo želi da podsjeti cjelokupnu javnost, a posebno JP Vodovod i kanalizacija, Vladu KS, Ministatstvo privrede, Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, na član 31. Zakona o vodama KS:

“Član 31.

Zakonodavni i izvršni organi Kantona, organi Grada, općine, pravna lica, kao i građani Kantona, dužni su, svako, u okviru svojih prava i obaveza i realnih ekonomskih mogućnosti, da sprovode mjere i aktivnosti kojima će se obezbijediti da svi građani Kantona i ostali korisnici voda za piće na području Kantona budu u jednakom položaju kada je u pitanju snabdijevanje vodom za piće, kako u pogledu količine, tako i kvalitetu voda.”

Trenutno u Kantonu Sarajevo je prisutna “tiha redukcija” vode i mnoga naselja su neuredno snabdjevena vodom ili je već danima nemaju. Nadležni o ovom problemu šute i ovakvim postupanjem direktno dovode građane Kantona u nejednak položaj kada je u pitanju snabdjevanje vodom za piće, kako u pogledu količine, tako i kvalitete vode.

U pojedinim naseljima je već prisutna pojava da građani moraju ići u druge dijelove grada da peru svoj veš, jer danima nemaju vode.

Građani Kantona su već navikli da javna preduzeća ne obavljaju svoje redovne funkcije osim da prate dužnosnike vlade i direktore kako se uredno slikaju za razne potrebe i sami sebe hvale.

Međutim, ovaj nerad i sakrivanje odgovornih od javnosti, kao i odsustvo davanja tačnih podataka o snabdjevenosti vodom sada već prelazi u mogući problem krivične odgovornosti, jer građani u KS nisu sada svi u jednakom položaju. Mnogima je uskraćena voda i to uskraćivanje nije uopće praćeno adekvetnim obavještenjima i upozorenjima kako bi se građani barem pripremili za sate ili dane bez vode.

Ujedno, šta rade inspekcijski organi, šta rade ministarstva, šta radi Vlada KS, NIŠTA. Svi šute i provode “TIHU REDUKCIJU VODE U KS”.

Na kraju, jedno pitanje Vladi KS i nadležnom ministarstvu:

Da li ste pripremili odluku o poskupljenju vode i kada mislite dovesti preduzeće ViK u stanje da može u svakom trenutku odgovoriti na pozive građana koji gledaju potoke vode koji se slijevaju ulicama, a u domovima suhe česme?

Press SBiH

 

 

 

 

 

 

 

Povezani članci

Stranka za BiH

Budite slobodi da nas kontaktirate.

Posljednje vijesti

@2022 – Sva prava pridržana. Stranka za Bosnu i Hercegovinu.