OBRAZOVANJE, NAUKA, SPORT I KULTURA

od root

Obrazovanje i nauka su oblast koja se mora posmatrati sa posebnom pažnjom. Potrebno je stvoriti neophodne pretpostavke za uključivanje svih modernih komunikacionih tehnologija u obrazovni i naučni proces.

U vremenu kada obrazovanje i nauka ne bi smjeli poznavati bilo kakve nacionalne granice, u našoj državi još uvijek imamo dvije škole pod jednim krovom. Bošnjacima i drugim građanima koji ga koriste se negira pravo na bosnski jezik, a nastavni programi dijela škola u bosanskohercegovačkom entitetu RS se vežu za vjerske praznike i simbole samo jednog naroda. Takve pojave zaslužuju posebnu pažnju Stranke za BiH i imperativ je da se iste pod hitno zaustave. Javne škole se moraju odvojiti od vjerskih i nacionalnih identifikacija.

U nekim školama postoje još uvijek recidivi komunističkog nasljeđa, gdje se učenicima ne dozvoljava kritičko razmišljanje i razvijanje dijaloga, koje još u ranim fazama razvoja ličnosti kod djece stvara samopouzdanje i gradi jaču ličnost. Školski sistem je neophodno postaviti na novoj paradigmi izgradnje pojedinca, a ne njegovog nipodaštavanja i stvaranja osjećaja niže vrijednosti. Potrebno je zaustaviti retrogardni pristup obrazovanju, koji stvara podanički mentalitet, a kasnije se reflektuje na društvo u cjelini.

Sistem obrazovanja je također potrebno inovirati potpunom implementacijom dualnog sistema obrazovanja. Ovakav model obrazovanja podrazumijeva da su učenici od početka školovanja zaposleni u kompanijama, u kojim usvajaju praktična znanja, a teorijsku nastavu pohađaju u stručnim školama. Takav pristup predstavlja učinkovit instrument za osiguranje kvalitetne i stručne mlade radne snage, te njihovo efikasno i efektivno uključivanje u tržište rada. Usko povezani sa obrazovnim sistemom su sport i kultura, koji. Iako ih nije moguće razviti bez jake ekonomije i bez svijesti o potrebi većih budžetskim izdvajanja, njihov značaj se ne može minimalizirati jer predstavljaju sliku našeg društva. Razvijena društva, kojim i mi treba da težimo, ulažu velika sredstva u sport i kulturu.

Stranka za BiH se zalaže za izmjene Zakona o sportu, kojim bi se osigurao zakonski osnov za privatizaciju postojećih klubova, što bi fundamentalno izmjenilo stanje u radu svih sportskih klubova i sportu uopšte. Omogućavanjem  ubrizgavanja kapitala u klubove, posebno timske sportove koji okupljaju velike mase ljudi, sport  u Bosni i Hercegovini bi zasigurno dobio novu, kvalitetniju dimenziju reprezentativnog učesnika u sportskim takmičenjima i promovisanju države van granica.

Stranka za BiH

Budite slobodi da nas kontaktirate.

Posljednje vijesti

@2022 – Sva prava pridržana. Stranka za Bosnu i Hercegovinu.