IZGRADNJA FUNKCIONALNE BOSNE I HERCEGOVINE I USTAVNE PROMJENE

od root

Bosnu i Hercegovinu je potrebno urediti kao funkcionalnu demokratsku – građansku državu na temelju proklamovanih evropskih demokratskih vrijednosti.

Prije svega, neophodno je kroz ustavne reforme, implementirati presude Evropskog suda za ljudska prava i kroz izmjene izbornog zakonodavstva prekinuti diskriminaciju građana unutar izbornog sistema kakva ne postoji ni u jednoj drugoj evropskoj državi modernog doba.

Funkcionalan demokratski sistem skoro u potpunosti narušavaju mehanizmi blokada kroz entitetsko glasanje i široke ovlasti domova naroda, te bi pravo veta na svim nivoima trebalo biti svedeno na razumnu mjeru zaštite specifičnosti bilo kojeg naroda, kao što su zaštita prava na jezik, kulturu, vjeru i slično.

Kada je potpisivan, Dejtonski mirovni sporazum je podrazumijevao provođenje svih njegovih aneksa, koji su trebali dovesti do reintegracije države i u potpunosti joj vratiti njen multietnički i multikukturalni karakter. Zbog toga je potpisan Aneks 7 kojim su se potpisnici obavezali na bezuslovan povratak protjeranih i raseljenih građana svojim domovima. Ustav Bosne i Hercegovine, koji je definisan Aneksom 4, ne može biti funkcionalan jer nije proveden Aneks 7. Zbog toga će se Stranka za BiH zalagati za temeljite ustavne promjene kako bi se osiguralo nesmetano funkcionisanje države na demokratskim principima.

Bosna i Hercegovina treba se razvijati na principu funkcionalnih i prirodnih geografskih i multietničkih regija. Sve dok demokratija ne ostvari svoj puni kapacitet, smatramo da je obaveza svih političkih stranaka u Bosni i Hercegovini da se pridržavaju važećeg Ustava kao i svih zakona donesenih u skladu sa predviđenim procedurama. Podržavamo funkciju Visokog predstavnika sa pravom upotrebe Bonskih ovlasti, sve dok Bosna i Hercegovina ne bude imala funkcionalan politički sistem bez mogućnosti njegovih blokada.

Stranka za BiH

Budite slobodi da nas kontaktirate.

Posljednje vijesti

@2022 – Sva prava pridržana. Stranka za Bosnu i Hercegovinu.