EUROATLANSKI PUT I VANJSKA POLITIKA

od root

Daje se bezrezervna podrška punopravnom članstvu u NATO savezu i Evropskoj uniji čime se nastavlja politika koju je Stranka za Bosnu i Hercegovinu po ovom pitanju provodila od svog osnivanja.

Stranka za Bosnu i Hercegovinu i kadrovi koji su obavljali ključne pozicije tokom i nakon agresije na našu domovinu, učestvujući u svim reformama koje su gradile državu i njene institucije nakon okončanja agresije, dali su historijski doprinos u odbrani nezavisnosti i cjelovitosti Bosne i Hercegovine.

Obavljajući funkcije prvog ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, a potom premijera i predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine, poseban i prepoznatljiv doprinos u sticanju nezavisnosti i uspostavljanju bh. diplomatije dao je osnivač i prvi predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu dr. Haris Silajdžić. Stranka za BiH će nastaviti istu tu politiku jačanjem institucija sistema unutar države, kao i poboljšanjem imidža na međunarodnom planu. Vanjskopolitički položaj Bosne i Hercegovine nikad nije bio na nižem nivou od njenog osamostaljenja.

Potrebna je kompletna rekompozicija strategije vanjske politike i određivanje prioriteta djelovanja. Potrebno je kadrovsko restruktuiranje MIP-a i slanje kvalifikovanih diplomatskih kadrova na svaku poziciju, posebno na one koje su od prioritetnog značaja za Bosnu i Hercegovinu. Lobiranje za interese cjelovite države Bosne i Hercegovine i promovisanje države sa jednakim pravima svih njenih građana, obligatoran je imperativ koji se mora kontinuirano održavati kako sa susjednim državama, tako i na međunarodnom nivou.

Stranka za BiH

Budite slobodi da nas kontaktirate.

Posljednje vijesti

@2022 – Sva prava pridržana. Stranka za Bosnu i Hercegovinu.