DEMOBILIZIRANI BRANIOCI

od root

Stranka za BiH čvrsto stoji na stanovništvu da su demobilizirani branioci BiH vodili pravednu i legitimnu borbu za opstanak države i biološki opstanak naroda. Moralno je neprihvatljivo, a historijski pogrešan bilo kakav pokušaj njihovog “izjednačavanja” sa snagama koje su vršile agresiju i genocid.

Shodno tome, prioritet Stranke za BiH je vraćanje dostojanstva demobiliziranim braniocima i zaštita vrijednosti odbrambenog rata. Nećemo dozvoliti falsifikovanje historijskih činjenica utvrđenih od strane međunarodnih sudskih instanci, niti ćemo dozvoliti devalviranje vrijednosti i časnih ciljeva odbrambenog rata. Bosanskohercegovačkim braniocma, a posebno ratnim vojnim invalidima, nihovim porodicama i šehidskim porodicama, država mora obezbijediti dostojne uslove života, ostvarivanje prava na zdravstvenu zaštitu, banjsko liječenje i finansiranje troškova liječenja u inostranstvu u slučaju potrebe, kao i prednosti prilikom zapošljavanja, upisa na škole i fakultete, te drugih oblika novčanih egzistencijalnih naknada i grantovskih sredstava.

Posebna pažnja mora biti usmjerena na osiguravanje dostojnih uslova života branilaca povratnika. Navedeno će i dalje ostati jedan od najvažnijih ciljeva Stranke za BiH. Stranka za BiH će aktivno raditi na programima zapošljavanja ratnih vojnih invalida, prema njihovim stvarnim mogućnostima i tjelesnim sposobnostima, kroz stimulaciju privrednih subjekata, te ubrzati konačno rješavanje stambenog zbrinjavanja ratnih vojnih invalida i branioca i trajnog rješavanja ne samo egzistencijalnih, nego i drugih pitanja iz svih segmenata života u Bosni i Hercegovini za koju su se hrabro i nesebično borili.

Stranka za BiH

Budite slobodi da nas kontaktirate.

Posljednje vijesti

@2022 – Sva prava pridržana. Stranka za Bosnu i Hercegovinu.